Steenfun

Kart-Bike: innovatie voor snelle jongens

Dirk Steenwerckers is van jongs af aan gebeten door mechaniek en motors. Dit vertaalde zich eerst in een eigen handel in motors om geleidelijk uit te groeien tot een eigen ontwikkelingstraject van mini-motors voor karting circuits: de Kart-Bike.

Moto’s Steen, de motorwinkel van Dirk Steenwerckers in Aarschot, verkocht naast gewone motors ook miniatuur racemotors. De karting wereld was geïnteresseerd in deze kleine motors als alternatief voor de gewone karts. Dirk verkocht Italiaanse minibikes maar merkte al snel dat ze niet robuust genoeg waren voor deze markt met hoge onderhoudskosten als gevolg.

Meer had Dirk niet nodig om zelf een verbeterde versie te ontwikkelen. Oorspronkelijk in samenwerking met de Italiaanse producent, maar toen het product een succes bleek, besloot de producent om de samenwerking stop te zetten en er zelf mee verder te gaan.

De Italiaanse producent slaagde er echter niet in het vereiste kwaliteitsniveau te halen. Dit zette Dirk in 2009 aan om een eigen kartmotor, de Kart-Bike, te ontwikkelen. Hiervoor richtte hij Steenfun bvba op. Hij nam ook de Action Kart in Hasselt over waardoor hij midden in zijn eigen markt zat en een eigen testcircuit ter beschikking had.

Het vernieuwende aan de Kart-Bike zit hem in de motor. In plaats van de vervuilende tweetaktmotor, wilde Dirk een gewone viertakt kartmotor inbouwen. Karting uitbaters zijn hier immers meer mee vertrouwd en bovendien is de tweetakt motor niet in alle landen toegelaten op karting circuits.

De inbouw van de viertakt kartmotor vereiste heel wat technische aanpassingen zoals een andere overbrenging en een aangepaste smering.

Om de ontwikkelingen te helpen bekostigen werd samen met Elke De Rijck van het Innovatiecentrum Vlaams-Brabant een IWT kmo-innovatieproject aangevraagd. Via de KMO Kennisbeurs kwam Dirk bovendien in contact met Flanders’ Drive, het onderzoekscentrum voor de voertuigindustrie. Zij namen het dynamisch testen van het frame van de Kart-Bike op zich.

Na een aantal zeer succesvolle testritten nadert het traject intussen zijn eindpunt. Dirk heeft ook een Europees octrooi op zak zodat de concurrentie op afstand gehouden kan worden. En ... er zijn natuurlijk al nieuwe ideeën voor verdere ontwikkelingen.

Meer info:

Innovatiecentrum Vlaams-Brabant www.steenfun.be
Elke De Rijck
elke.derijck@innovatiecentrum.be
T: +32 16 31 10 84
www.innovatiecentrum.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube