STEVO Electric

Veilig treinverkeer

De Heppense firma STEVO Electric is gespecialiseerd in de verkoop en het onderhoud van testapparatuur voor hoogspanningsinstallaties. Bovendien ontwikkelde STEVO Electric revolutionaire, mobiele testapparatuur om gelijkstroomschakelaars die in spoorwegnetten gebruikt worden op locatie te testen.

Stefaan Volkaert, eigenaar STEVO Electric: “De schakelaars die in de spoorweginfrastructuur  gebruikt worden, moeten regelmatig getest worden om te controleren of de beveiligingsfuncties van die schakelaars nog degelijk werken. Dit testen we door een heel hoge stroom in de schakelaar te injecteren. De conventionele apparatuur gebruikt daarvoor stroom van het net, maar die is niet altijd beschikbaar in alle tractiestations waar de schakelaars zich bevinden. Veel van die testtoestellen hebben een artisanaal karakter, en zijn dan ook meestal zwaar met als gevolg dat ze vast opgesteld staan in de werkplaatsen van die bedrijven.  Hierdoor moesten onze klanten de grote, zware schakelaars telkens over- en weer verplaatsen tussen het tractiestation en de werkplaats. Met alle veiligheidsrisico’s van dien...

Bovendien was het demonteren en transporteren van die schakelaars een tijdrovende klus die enkele weken in beslag kon nemen. Daarom gingen wij op zoek naar een alternatief en ontwikkelden we een mobiel testtoestel dat met behulp van batterijen en ultracaps energie kan stockeren in het testapparaat. Met ons toestel volstaat het om slechts heel korte stroomstoten volgens een welbepaald en gecontroleerd profiel in de schakelaar te injecteren.

Daardoor is ons toestel kleiner, lichter in gewicht, en hebben we minder energie nodig om de testen uit te voeren. Het voordeel voor de klant is enorm: we maken gebruik van de lokaal aanwezige netspanning,  met ons toestel kan men op 1 dag alle schakelaars in een tractiestation testen. De klant boekt dus een grote tijdwinst waardoor het testen ook flink wat goedkoper wordt.

Ons toestel is uniek en wordt nu wereldwijd verkocht: overal in de wereld rijden er trams en treinen op gelijkstroom.  We hebben al toestellen verkocht in China, Maleisië, Groot-Brittannië, Duitsland en gaan nu ook de Russische markt verkennen. Zo’n uniek product moet beschermd worden, zeker als je het wereldwijd gaat verdelen. Vooral in China is het belangrijk om een patent te nemen op het product.

Voor ondersteuning bij het beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten konden we terecht bij het Innovatiecentrum. Bovendien hebben zij ons ook in contact gebracht met andere bedrijven waarmee we hebben samengewerkt om ons toestel te produceren en hebben zij onze subsidieaanvraag begeleid.”

Bekijk hier het filmpje met Stefaan Volkaert van STEVO Electric

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube