Storex | Vers fruit goed bewaren

Fruit is gezond, daar is iedereen het over eens. Maar voor de fruitsector telt alleen de beste kwaliteit en moet het fruit dus goed bewaard kunnen worden. Storex ontwikkelde daarom de DCA-methode (Dynamic Controlled Atmosphere) die ze blijft verfijnen en verbeteren.

Het bedrijf Storex is al meer dan 20 jaar gespecialiseerd in CA-oplossingen (Controlled Atmosphere) en -innovaties. Dat leidt tot producten als CO2-scrubbers, hypoxiekamers voor wielrenners, stikstofgeneratoren voor brandpreventie en apparatuur voor insectendelging. Maar hun grootste afzetmarkt is de fruitsector: zo wordt de – in het Oost-Vlaamse Stekene geproduceerde – apparatuur voor fruitbewaring van Storex bij toonaangevende fruitteeltbedrijven in meer dan 80 landen verdeeld.


“Onze missie is om de beste CA-technologie te ontwikkelen en zo de beste fruitkwaliteit te garanderen”, aldus Peter Kooijman van Storex. “Onder meer met DCS Automatic, een systeem met twee meetboxen die in twee cellen gemonteerd worden, met in het midden een analysetoestel dat de aanwezigheid van ethanol detecteert. De fruitteler kan de meetresultaten in de meetbox permanent online opvolgen.”

Maar wat doét die DCS Automatic concreet? “De bedoeling is dat in de CA-opslagruimte, waar de appels worden bewaard, het zuurstofniveau zo laag mogelijk wordt gehouden, zodat de ademhaling van de vruchten tot een minimum wordt beperkt”, licht Peter Kooijman toe. “Want dan gaan ze trager rijpen, met alle voordelen van dien: het risico op soortspecifieke opslagziektes – kernrot, bitterpit, vlekken, schimmels … – wordt sterk gereduceerd, de appels smaken beter en blijven langer stevig en gezond in het winkelrek. Het fruit ziet er dus gewoon beter uit en 'last but not least' is het een niet-chemische behandeling. Op die manier kan DCS Automatic bijvoorbeeld een alternatief vormen voor SmartFresh, een chemische behandeling voor de bewaring van Jonagold-appels die weliswaar toegelaten is, maar de rijping en dus ook de smaakontwikkeling blokkeert. Op termijn willen we onze behandeling ook op kiwi’s toepassen, die eveneens met SmartFresh worden behandeld.”

Klinkt allemaal heel positief. Alleen: het is niet zo evident om te realiseren. Het zuurstofgehalte mag namelijk niet té laag zijn, want anders beginnen de appels te fermenteren doordat suikers zich gaan omzetten in ethanol, wat de appels een slechte smaak geeft en dus onverkoopbaar maakt. Het is die ethanol die door DCS Automatic wordt gedetecteerd. “Het komt er dus op neer om voortdurend het laagst mogelijke zuurstofpunt op te zoeken”, gaat Kooijman verder, “zonder daaronder te gaan, zodat de appels nét niet gaan vergisten. Daarom gaat DCS Automatic het zuurstofniveau stapsgewijs en heel voorzichtig omlaag bijstellen: van 1,2 procent – waar de fruitsector zicht nu aan houdt – tot 1 procent tot de uiteindelijke ondergrens van bijvoorbeeld 0,4 procent.”

Een minimum aan zuurstof voor een maximum aan voordelen dus. Maar het systeem kan nog altijd beter – zo moet er dit jaar prototype van een volledig automatische versie klaar zijn – en daarvoor deed Storex een beroep op het Innovatiecentrum. “Door deelname aan het INTERREG project CrossRoads kunnen we, samen met een Zuid-Nederlandse partner, ons prototype verder optimaliseren en demonstreren. Het Innovatiecentrum heeft ons geholpen het CrossRoads-subsidiedossier te structureren en digitaal in te dienen. Dit deden ze eerder ook al voor een Vlaio-dossier en bijbehorende verdediging voor de jury, waar wij geen ervaring mee hadden”, besluit Peter Kooijman.

Meer info:

Innovatiecentrum Storex
Annick Verween Zavelstraat 7A
annick.verween@innovatiecentrum.be 9190 Stekene
T: 09 276 19 76
M: 0492 34 07 59
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube