Stuvex

Klep die in milliseconden leidingen afsluit

Wist je dat bloem en suiker kunnen ontploffen? Voor je panikeert… de pakjes bij jou in de keuken zijn volledig veilig, maar bloem en suiker zijn wel degelijk explosief wanneer ze als stof door de lucht dwarrelen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor grote silo’s waarin bloem en suiker worden opgeslagen.


Daarom worden zulke silo’s en bijhorende leidingen beveiligd tegen explosies. Klinkt gemakkelijk, maar hoe onderdruk je eigenlijk een explosie die zich aan de snelheid van het geluid (300 meter per seconde) voortplant?

Stuvex, een KMO uit Kontich ontwikkelde hiervoor een innovatieve klep die supersnel leidingen kan afsluiten. De klep schuift verticaal in de leiding en onderbreekt op die manier de doorstroming. Deze beweging gebeurt in enkele milliseconden waardoor de kleppen bijzonder stevig moesten zijn om het dichtslaan aan te kunnen. Tot op heden waren zulke kleppen daarom mechanische huzarenstukjes die resulteerden in bijzonder zware en grote constructies (400kg voor een leiding met een diameter van 30cm). Dit is nu verleden tijd dankzij een lumineus idee van Stuvex waardoor een klep nu nog maar 30kg weegt.

Peter Macken, zaakvoerder van Stuvex licht zijn idee toe: “Heel onze sector probeert de klep zodanig te ontwerpen dat er geen kieren meer zijn. Wij hebben deze denkpiste verlaten en zijn vertrokken van het feit dat er per definitie altijd wel een kier zal zijn. Deze kier beveiligen we vervolgens door bij dichtslaan CO² rond de klep te blazen. Dit is een onschadelijk gas dat niet brandbaar is. (We ademen het allemaal uit) We zorgen dus voor een niet brandbare luchtbarrière ter hoogte van de klep.”

Vandaag is de klep realiteit, twee jaar geleden was de klep nog een wild idee. Stuvex stapte met het idee naar het Innovatiecentrum en werkte een ontwikkelingstraject uit dat in een innovatiesubsidie-dossier werd gegoten. Het was deze IWT-subsidie die de bal aan het rollen bracht.

Omdat de klep perfect blijkt te werken heeft Stuvex de technologie gepatenteerd. In september wil Stuvex het product lanceren. Het bedrijf is er van overtuigd dat ze met dit uniek product hun exportcijfers enorm kunnen laten groeien. Ze hebben alvast een extra werknemer in dienst genomen om de internationale expansie te ondersteunen.

Meer info:

Innovatiecentrum Antwerpen Stuvex
Hans Haagdorens Heiveldekens 8
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be 2550 Kontich
T: +32 3 216 21 61 www.stuvex.be
M: +32 494 04 74 04
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube