Valvan | Lichtere en sterkere containers met minder onderdelen

Lichtere en sterkere containers met minder onderdelen

Valvan Containers uit Menen maakt afzetcontainers voor transport en behandeling van bulkgoederen, zoals afval, aardappelen, graszaad, enz….  Doordat afval meer en meer gesorteerd wordt, hebben afzetcontainers heel wat potentieel op de markt.

De uitdaging is containers te produceren die tegelijk sterk en toch zo licht mogelijk zijn om de transportkosten minimaal te houden. Om deze innovatie uit te werken, stapte Valvan onder begeleiding van het Innovatiecentrum naar het IWT.

Johan De Baene, CEO van Valvan Containers, geeft aan dat de kost van een innovatieproject zeker niet onderschat mag worden. “Het is een leerproces waar constant aan gewijzigd en verbeterd wordt.  In ons geval werd het oorspronkelijk concept bovendien nog grondig aangepast.  Een dergelijk  project vergt heel wat werkuren, terwijl je daarnaast ook nog moet zorgen dat je normale activiteiten hierdoor niet negatief beïnvloed worden. De IWT-steun heeft in dat opzicht een belangrijke bedrage aan je bedrijf. Het geeft je de mogelijkheid je project nog diepgaander uit te werken, gespreid over een langere periode. Daarnaast kom je in contact met adviserende bedrijven die je zonder de steun nooit zou hebben geraadpleegd.”


De innovatie

Het resultaat van het innovatieproject is een container die lichter en tegelijk sterker is, minder onderdelen heeft dan zijn voorgangers en eenvoudiger samengesteld wordt. Ook het productieproces is uniek, de containers worden namelijk volledig met robots gelast.

Johan Debaene benadrukt dat  de aanvraagprocedure voor steun zeker niet eenvoudig is.

 “Dit is ook logisch, want het gaat hier toch om belastinggeld. Een goede begeleiding van het innovatiecentrum is hiervoor zeker onontbeerlijk. Als  KMO ben je niet vertrouwd met de wijze waarop je dergelijk aanvraagdossiers moet opstellen.  Het Innovatiecentrum geeft je hierover dan ook uitgebreid advies, zowel op inhoudelijk vlak als op de omkadering van je dossier.  Daarnaast bekom je nog bijkomende informatie i.v.m. eventuele octrooi-aanvragen, intellectuele eigendom en welke instellingen je moet aanspreken voor bijkomende technische informatie (Sirris, Clusta,…).”

Meer info:

Innovatiecentrum West-Vlaanderen
Katelijne Strubbe
katelijne.strubbe@innovatiecentrum.be
M: +32 473 94 32 42

Valvan Containers
Moorselestraat 121B
8930 Menen
www.valvan-containers.com


 

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube