Van Bouwel

Een intelligente, energiezuinige laadkraan

Frank Van Bouwel houdt van uitdagingen. Met zijn bedrijf in onderhoud en herstellingen van laadkranen, haaksystemen van vrachtwagens en minikranen had hij al meer dan 25 jaar ervaring in de techniek en technologie van de kranenwereld. Hij zag echter dat de elektronica niet meer kon volgen met de toenemende eisen voor veiligheid en duurzaamheid en zocht zelf naar oplossingen op vlak van hardware en software.


De vraag naar energiebesparende en milieuvriendelijke producten stijgt, maar laadkranen moeten ook blijven voldoen aan de veiligheidseisen en daarbij ook nog gebruiksvriendelijk zijn. Van Bouwel ontwikkelde hiervoor een kraan met embedded software en innovatieve sensoren. De kraan verbruikt 70% minder energie dankzij het gebruik van elektromotoren en batterijen die tijdens het werken geen geluid, fijn stof of CO2 uitstoot geven. De software biedt daarenboven oplossingen om de kranen duurzamer én veiliger te maken.

Bewegingen worden geminimaliseerd om het energieverbruik te doen dalen. Er wordt ook energie bespaard omdat die enkel verbruikt wordt op het moment dat er vraag naar is. Dit gebeurt allemaal zonder dat de snelheid of capaciteit van de machines beperkt wordt.
Het software programma laat toe om een aantal minimum bewegingen vast te leggen met daarbij ook veiligheidsparameters met veilige en ‘no go’ zones. Deze nieuwe ecologische oplossing voor laad- en lostoepassingen noemt Van Bouwel de Intelligent Green Generation Package.  Deze package is zo ontwikkeld dat het kan worden toegepast op elke hydraulische kraan, van welk merk ook, zelfs op oudere modellen. Bijgevolg komen niet alleen minikranen, maar ook (grote) autolaadkranen in aanmerking.

Van Bouwel’s innovatie heeft de steun gekregen van het IWT en het Innovatiecentrum heeft hen hierbij begeleid. Sindsdien doen verschillende Antwerpse havenbedrijven een beroep op Van Bouwel  en staan er pilootprojecten voor ATEX omgevingen in de steigers. Ook buiten de haven groeit de interesse in de intelligente, energiezuinige laadkraan. In de meest uiteenlopende sectoren zijn reeds succesvolle realisaties bekend.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

Van Bouwel
Energielaan 2-4
2950 Kapellen
www.vanbouwel-kranen.be
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube