Van Wingen | Stroom van vernieuwing

Energietoepassingen zijn de corebusiness van E. Van Wingen NV (EVW), meer bepaald (nood)stroomaggregaten en duurzame oplossingen met diesel- en gasmotoren (via warmtekrachtkoppeling). Het verhaal van het bedrijf leest als een continue stroom van vernieuwing.

“Sinds de oprichting in 1953 is de rode draad van EVW de verbrandingsmotor”, begint general manager Jean-Pierre Van Wingen, “maar in de voorbije dertig jaar exclusief voor stroomopwekking. Zo hebben we een eerste stevige poot van ons bedrijf ontwikkeld: noodstroomvoorziening. Cruciaal voor instellingen als ziekenhuizen, mediabedrijven, datacentra en luchtverkeerstorens. In Vlaanderen bedienen we ruim de helft van de ziekenhuizen, ook in de Antwerpse haven vertrouwen tal van bedrijven op onze noodstroomvoorzieningen. Onze NSA vinden echter ook de weg naar het buitenland, ondermeer via een van ’s werelds grootste bouwers van waterkrachtcentrales.”

Vanaf begin jaren 90 kwam daar een tweede poot bij: energie-efficiënte toepassingen, ofwel warmtekrachtkoppeling (WKK) via verbrandingsmotoren. “Het energieverlies van de motor manifesteert zich als warmte die we kunnen recupereren”, gaat Van Wingen verder. “Daaruit volgde de redenering: wat als we onze klanten ook konden helpen bij het controleren van de energiestromen (stroom en warmte) in hun installatie? Dat leidde tot onze derde poot: het ontwikkelen en implementeren van vaak complexe sturingen waarin zowel het noodstroomaggregaat als de warmtekrachtkoppeling overkoepelend gestuurd worden. Een belangrijk project waarin deze toepassing wordt geïmplementeerd is het gloednieuwe NAVO-hoofdkwartier.”

In 2010 volgde nog een innovatieve ontwikkeling. Tot dan hadden de WKK’s die EVW installeerde en via een onderhoudsovereenkomst onderhield een gemiddeld vermogen van 800 kW, ideaal voor grote gebruikers. EVW besloot om nu ook Mini-WKK’s van 10 kW te ontwikkelen voor kleinere gebruikers (kmo’s, wellnesscentra, scholen … ). “We hebben deze stap gezet vanuit het idee van slim en efficiënt energiebeheer”, licht Van Wingen toe. “Om dit op een begrijpelijke manier aan te tonen, hebben we die Mini-WKK’s in eerste instantie gekoppeld aan elektrische mobiliteit: het gebouw verwarmen met warmtekrachtkoppeling en met de opgewekte stroom elektrisch rijden. Dat heeft ons op het spoor gezet van verdere vernieuwing: samen met de KU Leuven hebben we een autonoom slim netwerk (smart grid) gerealiseerd, waarbij we de overtollige energie opsloegen in batterijen. Voorlopig concentreren we ons op het toevoegen van de vereiste intelligentie. 2018 wordt in dat opzicht cruciaal, misschien kunnen we in 2017 de smart grid zelf al commercialiseren.”

En nog een boeiende ontwikkeling, ditmaal in samenwerking met UGent: de verbrandingsmotoren van de Mini-WKK laten draaien op waterstof in plaats van fossiele brandstof. “Geen enkele applicatie haalt immers meer energie uit de brandstof en doet meer met de restwarmte dan warmtekrachtkoppeling”, aldus Van Wingen. “Een brandstofcel zou nog idealer zijn, maar die komt voor deze toepassing voorlopig niet in aanmerking. Samengevat: een Mini-WKK die draait op gestockeerde waterstof integreren in een smart grid, dat is waar wij momenteel aan werken.”

Terug naar de grotere WKK’s dan. “Dankzij de belangrijke innovatiesteun van IWT, waarbij we vakkundig begeleid werden door het Innovatiecentrum, konden we onze oplossingen in 2015 klaarstomen om te beantwoorden aan de nieuwe eisen van de Europese netbeheerders”, besluit Van Wingen.

Meer info:

Innovatiecentrum Oost-Vlaanderen
Geert Huyghebaert
geert.huyghebaert@innovatiecentrum.be
M: +32 476 34 22 32

www.vanwingen.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube