VASP

Nieuwe zaagmachine om ruwe arduinblokken te kappen

VASP is gespecialiseerd in het bewerken van diverse soorten natuursteen tot bruikbare eindproducten. Je komt haar producten geregeld tegen zoals in tuinmeubelen, tuinverlichting, sokkels, bloem- en plantenbakken, zwembad- en vijverranden, badkamers, brievenbussen,…

Maar om een mooie Belgische blauwsteen met hoge kwaliteit aan te bieden aan een betaalbare prijs, dien je te innoveren in je productieproces.

Blauwsteen en andere natuurstenen worden verkregen door natuursteenplaten te verzagen, te polieren en te frezen. Na assemblage van deze platen wordt een eindproduct verkregen.

Om de concurrentiekracht te behouden tov Chinese importproducten, kwam Filip Van Aelst op het idee om het verwerkingsproces te starten vanuit een ruwe arduinblok en niet van een plaat. Redenen hiervoor zijn enerzijds de hogere plaatprijs en anderzijds de quasi onmogelijk te automatiseren productiemethode met platen waar ze van afhankelijk waren. Door als bedrijf gebruik te zullen maken van de markt van de kleinere, mindere waardevolle en daardoor minder gevraagde natuursteenblokken hoopten zij ook de ecologische voetafdruk binnen de steenbranche te verbeteren en de natuurlijke reserves beter te benutten.

Om de stap van platen over te slaan in het productieproces van blok tot dorpel wilden ze een nieuw type van zaagmachine ontwikkelen. Deze machine diende veel nauwkeuriger te zijn dan de bestaande zaagmachine, hogere snelheden aan te kunnen, veel kleinere insteltijden te hebben, zaagslijtages te compenseren en lager energieverbruik te hebben. Je merkt het al, geen standaard ontwikkeling. Voor deze grote uitdaging klopte Filip Van Aelst aan bij het Innovatiecentrum en begeleidde Bjorn Kiekens VASP bij de indiening van een subsidieaanvraag bij het IWT.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bjorn Kiekens
bjorn.kiekens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 473 66 21 57

VASP
Industrieweg 13b
2390 Malle
www.vasp.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube