Vertongen

Kortere insteltijden bij schrijnwerkerijen door intelligente pennenbank

De vraag naar houten schrijnwerk zit in de lift en veel schrijnwerkerijen willen nu hun machinepark vernieuwen. Vertongen is een machinefabrikant van houtbewerkingsmachines uit Bornem dat een innovatieve ontwikkeling voor manuele pennenbanken op de markt heeft gebracht. Ze hebben bij Sirris en het Innovatiecentrum aangeklopt voor advies en die hebben hen in contact gebracht met het IWT. Dankzij de steun van het IWT innovatieproject hebben ze hun ontwikkeling kunnen realiseren.


De pennenbank is een cruciale machine in het houtbewerking proces, ze freest pennen en slissen  in houten balken die dan kunnen samengevoegd worden om bijvoorbeeld een kozijn te vormen.

In industriële schrijnwerkerijen gebruikt men computergestuurde machines maar die zijn te duur voor kleinere ambachtelijke bedrijven die nog met manuele pennenbanken werken. De manuele pennenbanken hebben echter het nadeel van lange insteltijden voor de assen. Vertongen heeft een simpele oplossing gevonden die ligt tussen de CNC gestuurde machines en de manuele pennenbank.

De standaard tellers voor de verschillende assen worden vervangen door elektronische tellers en er komt een touch screen voor het bijhouden van de individuele settings. Zo kan men de machine sneller en efficiënter instellen en de lange insteltijd omzetten in productie tijd.

De elektronische teller en de touchscreen, wat we het Performance-pack noemen,  kan op hun manuele pennenbanken worden gebouwd als een optie. Zo kunnen ze bij Vertongen op een relatief goedkope manier hun manuele pennenbank Pentho Compact omvormen tot een intelligente pennenbank, namelijk de Pentho Compact Performance.

De pennenbank met elektronische tellers en touchscreen is niet alleen een ideale en kostenbesparende oplossing voor de ambachtelijke schrijnwerkerij maar zal ook met een minimum aan training goed gebruikt kunnen worden door beginners op scholen.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Bert Reekmans
bert.reekmans@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 477 993 907

Vertongen
Rijksweg 15A
2880 Bornem
www.vertongen.be

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube