Viloc

Track & trace systeem voorkomt gestolen bouwmaterialen

In België alleen al verliest de bouwsector jaarlijks voor 80 miljoen aan bouwmaterieel dat gestolen wordt. Voor groot materieel zoals generatoren bestaan er afdoende beveiligingsmethoden.

Meestal zijn dit track & trace systemen op basis van GPS. Dit zijn echter dure oplossingen die daarom niet rendabel zijn voor kleiner materieel zoals bijvoorbeeld breekhamers. En dit is nu juist materieel dat veelvuldig wordt gestolen. Tim Gestels bedacht hiervoor een slimme oplossing. Waarom geen zendpalen plaatsen op een werf die communiceren met goedkope tags? Die tags (ter grootte van een 5 centmuntstuk) kunnen dan gehecht worden op het bouwmateriaal. Niet alleen zorgt dit ervoor dat diefstalbeveiliging (tijdens de werkuren) mogelijk is, maar ook dat men aan assetmanagement kan doen.

In de zoektocht naar een team dat de oplossing kon bouwen, nam het Innovatiecentrum Tim Gestels mee naar de Artesis Hogeschool. Binnen deze hogeschool is de onderzoeksgroep E-lab actief. Deze onderzoeksgroep, onder leiding van Maarten Weyn en Frederik Schrooyen, is actief in draadloze communicatie en positiebepaling.

Naast de Artesis Hogeschool betrok Tim Gestels nog twee extra partijen in de ontwikkeling: een specialist in draadloze electronica en een ervaren productontwikkelaar. Met dit team stapte Tim Gestels samen met het Innovatiecentrum naar het IWT. Het dossier kon de jury overtuigen en het IWT kende een innovatiesubsidie toe. Het IWT stelde wel als voorwaarde dat er voldoende startkapitaal zou worden aangetrokken. Dit kapitaal werd uiteindelijk gevonden bij het IBBT, het kenniscentrum voor breedbandtechnologie. Het bedrijf Viloc is ondertussen opgericht en heeft nu alle troeven in de hand om uit te groeien tot een innovatieve speler in de markt van positiebepaling.

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen
Hans Haagdorens
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 494 04 74 04

Viloc
Katwilgweg 2
2050 Antwerpen
www.viloc.eu

Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube