De Vlaamse fotonica roadmap

Vlaamse bedrijven en universiteiten werken aan een gezamenlijk plan om de mogelijkheden voor Vlaanderen te maximaliseren in een €615bn wereldwijde fotonica markt.

Brussel, 16 april 2014 - Op het grootste Europese symposium over lichttechnologie, SPIE Photonics Europe 2014, dat deze week gehouden wordt te Brussel is bekend gemaakt dat een consortium van meer dan 30 Vlaamse bedrijven en universiteiten gevormd is met de steun van het IWT om een ​​strategische roadmap voor fotonica te produceren als sleuteltechnologie voor Vlaanderen.  De Vlaamse fotonica roadmap, die in mei 2014 zal worden afgerond, zal acties voorstellen om onderzoek en innovatie in de regio af te stemmen op de geplande maatregelen en investeringen in de fotonica sector op Europees niveau onder het Horizon 2020-programma.  Zodoende beoogt ze om nieuwe economische groei in Vlaanderen te stimuleren.

Fotonica, de technologie van het licht, is een van 's werelds meest dynamische sectoren met een geschatte jaarlijkse marktgroei van 6,5 %. Volgens het Europese Technologie Platform Photonics21 wordt verwacht dat de wereldmarkt in fotonica een totale marktwaarde van €615bn zal hebben in 2020. Fotonica is een drijvende kracht voor innovatie overal om ons heen: van communicatie en informatica, gezondheidszorg en hoogwaardige maakindustrie, verlichting en fotovoltaïsche zonne-energie, en alledaagse producten zoals beeldschermen, projectoren , dvd-spelers en smartphones.

Vlaanderen is zeer actief in de productie van fotonische materialen, en van componenten of systemen die direct gebruik maken van licht-technologie. Vele Vlaamse bedrijven, zoals Barco, Umicore en Agfa, zijn dan ook wereldwijde marktleiders in hun sector.  Voor honderden andere bedrijven, zoals wetenschappelijke instrumenten fabrikant Peira bijvoorbeeld, wordt productinnovatie mogelijk gemaakt dankzij fotonische componenten en systemen. Ook zij hangen daarom, zij het dan eerder onrechtsreeks, af van doorbraken in het fotonica onderzoeks- en innovatielandschap. Om de concurrentiepositie van deze bedrijven op de mondiale markt te verstevigen moet Vlaanderen blijvend investeren in gerichte acties voor onderzoek en innovatie. Daarom heeft het Vlaams Fotonica Consortium een strategisch plan uitgewerkt om door middel van slimme specialisatie en bijkomende investeringen de fotonica sector in Vlaanderen verder te ondersteunen en uit te bouwen, met focus op haar sterke punten. Met dit plan wenst het Vlaams Fotonica Consortium de economische kansen voor Vlaanderen te maximaliseren in deze snel groeiende wereldmarkt.

Het Vlaams Fotonica Consortium bestaat uit de volgende industriële en onderzoeksorganisaties (in alfabetische volgorde): (uit de industrie) Agfa Healthcare, Alcatel-Lucent, Antwerp Space, Barco, Belgacom, Biocartis, Caliopa, CMOSIS, eSolea/Nextscan, FBGS International, Flanders Plastic Vision, Groen Licht Vlaanderen, KLA-Tencor, LMS, Melexis, OIP Sensor Systems, Ovizio, Peira, TE Connectivity, Trinean, Umicore, Tomra Sorting, TPVision, Visys, VITO, Xeikon Pre-Press, Xenics; (onderzoeksinstellingen) Imec, iMinds, KUL, UGent en VUB.

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in meer informatie over de Vlaamse fotonica roadmap 2020, of geïnteresseerd zijn in een bijdrage tot het document, worden uitgenodigd om contact op te nemen met de redacteurs Peter Doyle of Prof. Hugo Thienpont van het Brussels Fotonica Team van de VUB via e-mail: pdoyle@b-phot.org.

Voor meer informatie:

 • Peter Doyle
  Brussels Photonics Team | Vrije Universiteit Brussel
  Mobiel: +32 479 79 46 00 | E-mail: pdoyle@b-phot.org

 • Prof. Hugo Thienpont
  Brussels Photonics Team | Vrije Universiteit Brussel
  Mobiel: +32 494 82 49 41 | E-mail: hthienpo@b-phot.org

Auteur: Peter Doyle

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube