De week van de smaak: 5 Vlaamse smaakinnovaties

De Vlaamse smaakinnovaties

Smaakinnovaties zijn hot! Vlaamse voedingsbedrijven spenderen heel wat middelen om tot nieuwe en unieke smaken te komen. Al eens aardbei met komkommer geprobeerd?


Sense For Taste,  het West-Vlaamse bedrijf dat Foodpairing op de kaart zette, combineert de meest bizarre ingrediënten. Denk maar aan oester met kiwi. Het concept zit in het zoeken naar een gelijkenis in de aromaprofielen van de producten. Zijn er belangrijke aroma’s die in beide producten aanwezig zijn, dan heb je een grote kans dat de producten gecombineerd kunnen worden.

Soms komen de voedingsinnovaties ook gewoon uit de keuken. Zo ontwikkelde het eethuisje Lombardia in Antwerpen een fruitige warme gemberdrank: GingerLove. Omdat klanten dol waren op deze drank, besloot Lombardia dit drankje breder in de markt te zetten. Hiervoor ontwikkelde het een heerlijke Gingerlove-oplosvariant die je ondertussen over de hele wereld kan krijgen…  van in een hotellobby in Dubai tot in een skihut in Zwitserland!

Ook Sowepo, een sociale werkplaats in Poperingen, vond een gat in de markt. Met de hoppescheuten uit eigen streek wilden ze eens iets anders doen en zo ontwikkelden ze een lekkere confituur, ‘Houblonesse’. 

Het Leuvense Quomak gebruikt vaak sojasaus in de ontwikkeling van hartige voeding. Sojasaus heeft een zeer typische smaak, maar  veroorzaakt bij sommige mensen voedselallergie. Ze moesten dus op zoek naar een alternatief. Momenteel zijn ze volop bezig de laboresultaten om te zetten in hun productie.

Damhert, de voedingsspecialist uit Heusden-Zolder, ging op zoek naar een natuurlijke suikervervanger. Het resultaat is Tagatesse®. Het hoofdbestanddeel Tagatose is een natuurlijk ingrediënt, gewonnen uit melksuikers. En over suikervervangers gesproken, Cavalier - de Oost-Vlaamse chocoladeproducent - is erin geslaagd een heerlijke chocolade te creëren met Stevia. Stevia, ook wel gekend als honingkruid, is een klein groen plantje afkomstig uit de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië.

Wat al deze bedrijven gemeenschappelijk hebben, is dat ze zich lieten omringen door onderzoeksexperten. Ze zochten bij de kennisinstellingen naar de juiste partners en lieten hun project financieel ondersteunen door het IWT. Hierbij werden ze begeleid door hun lokaal Innovatiecentrum.

Contact:
Katie Van den Bulck
Innovatiecentrum Vlaams Brabant
Katie.vandenbulck@innovatiecentrum.be
Mobile: +32 486 27 63 87

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube