Sheltercare: nieuw snelheidsrecord tenten opzetten

Sheltercare: nieuw snelheidsrecord tenten opzetten

Je kon er deze zomer echt niet omheen: België is hét festivalland. Zelfs wanneer je geen festival bezocht, kreeg je via de media de hele zomer lang beelden van enthousiaste festivalgangers. Maar je herinnert je waarschijnlijk ook nog de beelden van de ‘day after’: een kampeerweide vol afval. Op de camping van Rock Werchter werd bijvoorbeeld 350 ton afval achtergelaten waaronder veel tenten en slaapzakken.

De oplossing voor dit afvalprobleem ligt eigenlijk voor de hand: tenten verhuren. Met dit idee werd Sheltercare opgericht, een Antwerpse start-up die een nieuw concept bedacht: een opblaasbare rij tenten. Dankzij deze oplossing is het mogelijk om festivalcampings van enkele duizenden tenten snel op te bouwen en af te breken.

Sheltercare is een samenwerking van 3 partijen: Jakob De Proft, Geert Nauds en een grote tentenproducent. Jakob is kampeermateriaalspecialist en had het idee. Geert Nauds, kent de markt bijzonder goed via zijn bedrijf FestiTent dat gespecialiseerd is in het produceren van festivalcampings. Samen vormen ze de perfecte mix van competenties om een festivaltent te ontwikkelen.

Eigenlijk was het opzetten van deze samenwerking de meest cruciale stap in ons innovatieverhaal vertelt Jakob de Proft:  “Ontwikkelen is één ding, maar slim samenwerken minstens even belangrijk. Je moet goed nadenken over de aandeelhouderstructuur van je vennootschap en een doordachte strategie hebben op vlak van intellectuele eigendom. Dat hadden we snel door. Daarom deden we beroep op experten zoals het Innovatiecentrum. Die organisatie hielp ons ons idee te structureren via een business model canvas. Vervolgens namen we een advocaat onder de arm om onze vennootschap vorm te geven en tenslotte namen we een octrooi op onze vinding en beschermden we onze merknaam en logo. Sheltercare heeft daardoor niet alleen een sterk product, maar ook stevige fundamenten om een succesverhaal op te bouwen. ”

Geert is ondertussen volop bezig om het concept voor te stellen aan festivalorganisatoren met oog op het festivalseizoen 2014. En Jakob… die kan het innoveren niet laten en is bezig met de volgende uitdaging: een extra duurzame festivaltent. De contacten met textielonderzoekscentrum Centexbel zijn alvast gelegd…’

Meer cases

Meer info:

Innovatiecentrum provincie Antwerpen Sheltercare
Hans Haagdorens www.sheltercare.info
hans.haagdorens@innovatiecentrum.be
T: +32 3 216 21 61
M: +32 494 04 74 04
www.innovatiecentrum.be

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube