Spitstechnologie in de achtertuin

Vrijdag 4 oktober is het nieuwe VUB Fotonica Innovatiecentrum officieel geopend door minister president Kris Peeters in aanwezigheid van vice minister president Ingrid Lieten, Rector Paul de Knop van de VUB, burgemeester Michel Doomst en vele andere hoogwaardigheidsbekleders. In Gooik of all places. In dit laboratorium is het Europese topinstituut B-Phot gevestigd. Dat staat onder leiding staat van prof. Hugo Thienpont en doet onderzoek op het gebied van fotonica.

Fotonica?

Fotonica is het onderzoeks- en ontwikkelingsdomein dat de uitzonderlijke eigenschappen van licht onderzoekt en aanwendt om wetenschappelijk, technologisch en industrieel te innoveren. Fotonica is  door de Europese Commissie uitgeroepen tot één van de zes sleuteltechnologieën ('Key Enabling Technologies' oftewel KET's) voor de 21-ste eeuw.  Fotonica is dan ook belangrijk voor de Vlaamse industrie.

Industrie?

"De focus van B-Phot ligt op de behoefte van de industrie, die snel en professioneel ondersteund wenst te worden en die financiële steun van de Vlaamse of Europese overheid kan waarderen. Hoewel we niet over exacte cijfers beschikken voor wat betreft de rol van fotonica in het Vlaamse economische weefsel", vertelt Prof. Hugo Thienpont, "mogen wij gerust stellen dat Vlaanderen een prominente plaats inneemt in het Europese industriële fotonica landschap."

"Zo heeft B-Phot projecten uitgevoerd rond medische beeldschermen en high-end projectoren met BARCO, rond optische connectoren voor Fiber-To-The-Home met TE Connectivity, rond hoge resolutie LED en laser printers met Punch Graphix, rond de optische kwaliteitsverbetering van Germanium kristallen voor zonnecellen met Umicore, rond datacom verbindingen in wagens met Melexis, en rond groentensortering met lasers met BEST Sorting. De meeste van deze projecten verkregen financiële steun van het IWT. Maar de projecten zijn niet alleen maar in samenwerking met grote industriëlen of kennisinstellingen. B-Phot wil nadrukkelijk haar kennis toegankelijk maken voor kmo's", aldus prof Thienpont.

Gooik?

Het nieuwe lichtlaboratorium, voorheen gevestigd in Brussel aan de VUB, is gebouwd in een volledig gerenoveerde voormalige tuinbouwloods in een landelijke omgeving in Gooik. Er is bewust voor deze plek gekozen, omdat het er rustiger en - vooral -  minder onderhevig aan trillingen is dan in de stad. Belangrijk, want de zeer verfijnde apparatuur reageert bij de minste of geringste trilling. Trouwens, ook fijn stof en grote temperatuurswisselingen zijn uit den boze voor dit unieke machinepark.

Meer weten?

Auteur: Bas Sturm

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube