Verslag: Workshop Prototyping Innovations in Healthcare

Mensen via het internet vanop afstand opvolgen en coachen: in de sportwereld gebeurt het al.

Ook in de medische wereld is dat nu mogelijk. Patiënten, ouderen of wie dan ook kunnen preventief worden opgevolgd en begeleid in plaats van slechts in te springen als het al misloopt. Zo’n mobile health- (en lifestyle-)toepassingen zijn nu reeds perfect mogelijk en gaan ongetwijfeld ook de medische wereld serieus her-‘shapen’ in de nabije toekomst. Slimme robots en andere tools zullen hun intrede doen ten behoeve van hen die het nodig hebben en/of willen gebruiken.

Op 29/4/2015 vond op Bioville in Diepenbeek de workshop ‘Prototyping Innovations in Healthcare’ plaats. Dit was een organisatie van Innovatiecentrum Limburg, Universiteit Hasselt, Hogeschool PXL en LifeTech Limburg, ook met de steun van Bioville, Careville, iMinds en Microsoft Innovation Center. Er waren niet minder dan 65 inschrijvingen, waarvan liefst 53 effectieve deelnemers werden genoteerd, wat meer is dan 80 %!

Sabine Eevers van Bioville, die voor deze gelegenheid hun infrastructuur ter beschikking stelden, verwelkomde de deelnemers. Johan Nijs (Innovatiecentrum Limburg) stelde vervolgens de activiteiten van het Innovatiecentrum voor, vooral op het vlak van clustervorming.

Na een keynote talk door Chris Van Hoof van IMEC over ‘Wearable Health Solutions’ waren er een aantal andere smaakmakende presentaties van de Universiteit Hasselt (Ronald Thoelen), de Hogeschool PXL (Vincent Claes en Steven Palmaers) en Careville/LifeTech Limburg/UHasselt (Katherine Nelissen en Valerie Storms).

Daarna was het de beurt aan de 6 vooraf geselecteerde pitches. De betrokken bedrijven hadden elk 3 minuten om hun idee/ontwerp voor te stellen, waarbij de jury telkens over 7 minuten beschikte om vragen te stellen en deze te laten beantwoorden. De 6 kandidaten waren: APEX Health, KLAV, Wondzorgcentrum, Medical robots, Exoskeleton Venture Innovations en Ready2Improve. Het was uiteindelijk een zeer moeilijke beslissing voor de jury, maar de winnaar werd Medical Robots met hun project ‘Hibbot’. Het betreft een toestel dat kinderen met een hersenverlamming leert lopen.

Bedoeling is nu met camera en WiFi dit toestel ‘smart’ te maken zodat de activiteit van het kind kan opgevolgd worden en geanalyseerd om bij te sturen waar nodig. Dit zal nu verder uitgewerkt worden in samenwerking met de Universiteit van Hasselt en de Hogeschool PXL en getoond worden op de Biomedica beurs op C-mine in Genk op 2-3 juni 2015.

De workshop werd afgesloten met een receptie en netwerkmoment.

Uit talrijke reacties vanwege de deelnemers werd duidelijk dat deze workshop als zeer positief werd ervaren en er werd gesuggereerd dat dit voor herhaling vatbaar was: een boodschap die de organisatoren in dank aanvaarden.

Auteur: Johan Nijs, Innovatiecentrum Limburg

Meer nieuws
Onze diensten
 • Subsidiebegeleiding bij innovatie
  Heb je een innovatief idee?
  Wil je weten of dit idee in aanmerking komt voor financiële steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen?
  Of zoek je ondersteuning en begeleiding bij het uitwerken van je subsidiedossier?
 • Intellectuele Eigendom
  Hoe verhinder je dat je producten nagemaakt worden?
  Schaad je zelf niemand zijn rechten?
  Waar vind je informatie over bestaande technologie om zelf nieuwe ideeën op te baseren?
 • Kennis & Partners
  Zoek je specifieke kennis voor een technologisch probleem?
  Bundel je wel de juiste krachten voor het welslagen van je innovatieplannen?
  Sta je open voor samenwerking?
 • Individuele coaching
  Zoek je advies op maat van jouw bedrijf?
  Heb je vragen rond intellectueel eigendom?
  Wil je weten hoe jouw idee te valoriseren?
Volg ons
Twitter LinkedIn rss YouTube